Semne clare de blocaj imobiliar în România: ce ne ascund dezvoltatorii

de: Mădălina Bahrim
12 09. 2023

Dacă asculți 10 dezvoltatori imobiliari, probabil că 9 îți vor spune că piața duduie și nu există niciun semnal că ar exista vreo problemă. Totuși, unele analize de specialitate arată că avem motive să ridicăm semnale de alarmă privind evoluția pieței.

De exemplu, dacă aruncăm o privire asupra investițiilor imobiliare, constatăm existența unor cifre mai mult decât modeste, chiar slabe și din ce în ce mai mici.

O analiză realizată de Colliers scoate la iveală faptul că piaţa investiţiilor imobiliare din România s-a înjumătăţit.

Piața imobiliară a început să patineze?

Concret, în primul semestru al anului curent, piaţa de investiţii imobiliare din România a înregistrat o valoare de 168 de milioane de euro. Cifra poate părea impresionantă la prima vedere, dar dacă aducem în discuție valorile din semestrul similar al anului 2022, constatăm că anul acesta vorbim despre o înjumătățire!

Piața se află în faza de descoperire a prețurilor, astfel că nici cumpărătorii, nici vânzătorii nu își doresc să fie cei cărora tendințele pieței le vor demonstra peste câteva trimestre că s-au înșelat. Prin urmare, discrepanța dintre așteptările cumpărătorilor și cele ale vânzătorilor este, cu siguranță, mai mare decât a fost în trecutul recent.

Principalele puncte sensibile în acest caz sunt, bineînțeles, ratele dobânzilor crescute semnificativ față de anii trecuți.

La fel de importante sunt și incertitudinile legate de evoluția viitoare a ratelor dobânzilor. Într-o notă mai pozitivă, observăm în continuare un interes notabil pentru activele locale, inclusiv din partea unor potențiale nume noi, deși, poate spre deosebire de anii precedenți, mai puține dintre aceste solicitări ajung în etape mai avansate. Putem interpreta acest aspect ca fiind un semn de încredere în potențialul pe termen lung al țării, dar și unul de prudență în ceea ce privește contextul actual”, explică Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory la Colliers.

Specialiștii mai spun că, per ansamblu, 2023 pare mai degrabă un an în expectativă în care investitorii și proprietarii fac bilanțul a ceea ce se întâmplă pe piețele financiare.

„În urma ultimei perioade de majorări de rate, BCE, precum și Fed, par că nu mai anunță alte majorări pentru moment. Acest lucru înseamnă că, dacă scăderea așteptată a inflației se concretizează, iar noi vedem unele semne încurajatoare, ratele dobânzilor ar putea începe să scadă la sfârșitul lui 2023 sau la începutul lui 2024. Între timp, economia globală rămâne suficient de robustă, cu economiile avansate într-o formă decentă, inclusiv economiile europene, iar împreună cu scăderea inflației, semnele devin încurajatoare pentru sectorul imobiliar începând din acest an. În consecință, presupunând că nu apare niciun scenariu advers major, 2024 ar trebui să arate mai bine decât 2023 pentru piața de investiții din România”, se arată în analiză.